Tanıtım
Nöroloji beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinirler ve kasların hastalıklarını inceleyen ve tedavi yöntemleri sunan bilim dalıdır. Nörolojik hastalıkların tanı sürecine baktığımızda uzun yıllar muayenenin başlıca gözlemden oluştuğu, nörolojik muayenenin ancak 19. yüzyılının son 25-30 yılında yapıldığını görüyoruz. 1981’de lomber ponksiyon, 1927’de serebral anjiografi, 1928’de elektromiyografi ile ilgili çalışmalar başlamıştır. Tüm bu gelişmeler nörolojik hastalıkların tanısına kısıtlı da olsa imkan sağlayabilmiştir. Nörolojik hastalıkların tanısında en büyük gelişme kuşkusuz görüntüleme yöntemleridir. 1972’de Bilgisayaralı Tomografi (BT), hemen ardından Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’nin kullanıma girmesi ile nörolojik hastalıkların tanısında yeni bir döneme girilmiştir. Son elli yılda moleküler biyoloji ve nöroimmunoloji alanındaki gelişmeler de yeni kazanımlar getirmiştir.
Nörolojik hastalıklar başlıca beyin damar hastalıkları, epilepsi, hareket bozuklukları, demans, kas ve nöromüsküler kavşak hastalıkları, uyku bozuklukları, baş ağrıları ve baş dönmesi, multipl skleroz başta olmak üzere demiyelinizan hastalıklar, omurilik ve periferik sinir sistemi hastalıkları şeklinde özetlenebilir. Nöroloji uzmanları bu alanlardan biri veya birkaçında özelleşebilir. Nöroloji uzmanları ihtisas süresini tamamladıktan sonra algoloji, elektrofizyoloji veya yoğun bakım üst ihtisası yaparak yan dal uzmanı olabilmektedir. Son yıllarda girişimsel yöntemler ve cerrahi tedaviler de devreye girmiştir. Bu gelişmeler ışığında akut inme vakalarında trombolitik tedavi, mekanik trombektomi, carotis ve vertebral arter darlıklarına yönelik stend uygulamaları, epilepsi ve hareket bozukluklarına yönelik cerrahi tedaviler, baş ağrısı ve hareket bozukları tedavisinde botilunim toksin uygulamaları, yine baş ağrılarının tedavisinde sinir blokajı gibi yöntemler kullanıma girmiştir.
Nöroloji anabilim dalı olarak hedeflerimiz tıp fakültesi öğrencilerine teorik olarak temel nöroloji bilgilerini vermek, nöroloji stajı sırasında nörolojik muayene ve pratik kazanımları sağlamaktır. Tıpta uzmanlık eğitimi için nörolojiyi seçen ve kliniğimizde eğitim almaya başlayan asistan hekimlerimiz için kapsamlı bir teorik nöroloji eğitim programı ile beraber laboratuvar teknikleri ile desteklenmiş nöroloji pratiğini sağlamak, yeterlilik sınavlarını gerçekleştirmek, güncel tez konuları belirlemek temel hedeflerimizdir. Bu eğitim süreci ile beraber asistan hekim temel haklarının korunması, fiziki koşulların ve kongre katılımlarının sağlanması da amaçlarımız arasındadır. Temel eğitim sürecine ilave olarak asistan hekimlerimize insani değerler, hasta ve hasta yakınları ile iletişim kurma becerisi, meslektaşlarına karşı etik sorumlulukların verilmesi de amaçlanmıştır.
Dünya üzerinde nöroloji tarihçesinin MÖ 3000-4000 yıllarına kadar uzandığını biliyoruz. Hipokrat ile başlayıp Bergamalı Galen’e kadar devam eden dönemde sinir sisteminin kendisi ve hastalıklar ile ilgili doğru bilgiler yayınlandığını görüyoruz. Tıp dışında başka nedenlere bağlı olduğu düşünülen epilepsi hastalığının gerçekte bir nörolojik hastalık olduğu ilk defa Hipokrat tarafından ileri sürülmüştür. MS 10.-12. yüzyıllarda İbn-i Sina, Farabi, Biruni, Razi gibi İslam bilginleri nörolojik hastalıklar ile ilgili eserlerini vermiştir. On yedinci yüzyılda sinir sisteminin makroskopik anatomisi ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Nöroloji alanında en büyük gelişmelerin 19. yüzyılda yaşandığı, bunun da başlıca üç Avrupa ülkesi olan; Fransa, Almanya ve İngiltere’de olduğunu görüyoruz.
Ülkemizde nörolojinin gelişimine bakarsak başlangıçta nörolojinin psikiyatri kliniği ile ortak olarak 1899 yılında kurulduğunu görmekteyiz. Nörolojinin psikiyatriden ayrı bir kürsü olarak kurulması 1924 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde mümkün olmuştur. 1965-2002 yılları arasında Anadolu’nun birçok şehrinde yaklaşık 20 civarında üniversitede Nöroloji kürsüsü kurulmuştur. Halen üniversitemize bağlı eğitim ve araştırma hastanesinde 19 klinikte asistan eğitimi verilmektedir. Ayrıca birçok klinikte eğitim kliniği olmayı hedeflemektedir.
Kliniğimizde 2 doçent, 1 yardımcı doçent, 1 başasistan, 1 nörofizyoloji yan dal uzmanı ve 7 nöroloji uzmanı görev almaktadır. Nöroloji polikliniği ile beraber inme, epilepsi, multipl skleroz, Parkinson, migren, uyku, kas hastalıkları gibi özellikli poliklinikler de yapılmaktadır. 2016 yılında inme merkezi kurulmuştur. Merkezimizde 7/24 hizmet esası ile trombolitik tedavi tüm nöroloji uzmanlarınca uygulanmaktadır. 2017 yılı itibariyle girişimsel radyoloji birimi tarafından mekanik trombektomi, carotis ve vertebral arter darlıklarında stend uygulamaları yapılmaya başlanmıştır. Hem trombolitik hem mekanik trombektomi uygulanan hastaların takipleri inme merkezinde nöroloji uzmanlarınca yapılmaktadır. Buradaki tedavi süreçlerini tamamlayan hastaların takiplerine nöroloji servisinde devam edilmektedir. 2018 yılı itibari ile hareket bozukları tedavisinde beyin cerrahisi kliniği ile ortak olarak derin beyin stimulasyonu işlemleri başlamıştır. Parkinson hastalarına genel cerrahi kliniği ile ortak olarak yine bir ileri evre tedavi yöntemi olan DUODOPA (Levodopa/Karbidopa intestinal infüzyon jeli) tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca kliniğimizde uygun Parkinson hastalarına apo-morfin subkutan enjeksiyonları da yapılmaktadır. Multipl skleroz hastalarının ileri evre tedavi modaliteleri bu alanda uzmanlaşmış nöroloji hekimlerince başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Kas hastalıklarının tedavisinde endikasyon dışı ilaçların uygulanması kliniğimizde yapılmaktadır. Baş ağrıları ve hareket bozuklarının tedavisinde botulinum toksin uygulamaları yine bu alanda uzmanlaşmış nöroloji hekimlerince yapılmaktadır. 2015 yılında uyku laboratuvarı kurulmuş, polisomnografi çekimleri başlamıştır. Nörofizyoloji laboratuarımızda tüm EMG (elektromiyografi) protokolleri nörofizyoloji uzmanı tarafından çekilmekte; EEG (elektroensefalografi) ve uyku EEG çekimleri yapılmaktadır. Kliniğimiz bu özellikleri ile sadece Bursa’ya değil tüm güney Marmara’ya hizmet vermekte, klasik tedavi yöntemleri ile düzelme şansı olmayan hastalara ileri evre tedavi yöntemleri uygulayarak iyileşme şansı sağlamaktadır.
Kliniğimiz 1652 sayılı TUK kararı ile 2020 yılında eğitim kliniği olmaya ve asistan eğitimi vermeye hak kazanmıştır. Nisan 2021’de nöroloji uzmanlık eğitimi almak isteyen asistan doktorların kabulüne başlanacaktır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. MEHMET FATİH ÖZDAĞ
Prof. Dr. AYŞE ÖZLEM ÇOKAR
Prof. Dr. AYHAN KÖKSAL
Prof. Dr. ABDULCEMAL ÖZCAN
Prof. Dr. ÖZDEN KAMIŞLI
Prof. Dr. SUAT KAMIŞLI
Doç. Dr. CEMİLE HAKİ
Doç. Dr. DEMET YILDIZ
Doç. Dr. NİLÜFER BÜYÜKKOYUNCU PEKEL
Çalışma Konularımız
Nöroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar;
· Baş ağrıları (migren, gerilim ağrısı, küme ağrıları, kronik baş ağrıları)
· Baş dönmeleri (vertigolar)
· Omurilik hastalıkları
· Periferik sinir tutulumu hastalıkları (nöropatiler, şekere bağlı veya diğer hastalıklar kaynaklanan nöropatiler)
· Sinir sıkışmaları
· Boyun, bel ağrıları ve fıtıkları
· İstemsiz hareketler
· Uyku ile ilgili bozukluklar
· Epilepsiler
· Felç, inme
· Yüz felçleri
· Unutkanlıklar, Alzheimer hastalığı ve diğer demanslar
· Kas hastalıkları (Myastenia gravis, miyopatiler)
· Multiple Skleroz (MS)
· Hareket bozuklukları (Parkinson, distoni, tremor)
· Motor nöron hastalıkları( ALS vb )