Tanıtım
Genel Bilgiler
Hekimliğin tarih içerisindeki gelişiminde kalp her zaman korkulan ve özellikle cerrahi açıdan uzak durulması gereken bir organ olarak algılanmıştır. 16. ve 17. yy'da kalp yaralarına dokunulmaz ilkesi yavaş yavaş gerçekliğini yitirmiştir. 1761'de Morgagni ilk defa otopsi bulgularına dayanarak kalp tampon adını tanımlamıştır. 1882'de ilk defa Block, tavşan deneylerinde myokardı başarıyla dikebildiğini bildirmiştir. Perikardın başarıyla ilk defa dikilmesi ise, 1891'de Dalton tarafından gerçekleştirilmiştir. 1896'da Ludwig Reh, bir kalp yaralanmasında myokardı dikerek hastayı yaşatan ilk cerrah olmuştur. Bu ameliyat kalp cerrahisinin başlangıcı olarak kabul edilir. 19. yy'ın sonları ile 20. yy'ın ilk yarısında bilim ve teknikteki gelişmelerin doğal bir sonu olarak tıbbın değişik dallarındaki ilerlemeler de kalp cerrahisinin hızlı gelişmesinde büyük rol oynamıştır. 1895'de tıpta kullanılmaya başlayan radyografik teknikler kalp cerrahisini büyük ölçüde etkilemiş ve kalp hastalıklarının kesin tanısı kolaylaşmıştır.
Kardiak girişimlerin emin bir biçimde yapılabilmesini imkan sağlayan önemli bir başka gelişme de kan transfüzyonlarının klinikte uygulanabilir hale getirilmesidir. İlk başarılı kan transfüzyonu 1828'de James Blandell tarafından doğumu takiben ortaya çıkan hemorajik şokun tedavisi için yapılmıştır. Transfüzyon reaksiyonlarının ciddi bir klinik sorun haline dönüşmesinden sonra bu alana yönelik çalışmalar 1900 yılında Karl Landsteiner'ın kan gruplarını bulmasıyla olumlu sonuç vermiştir.
Tarihçemiz
1992 yılında Prof Dr. İ. Ayhan ÖZDEMİR kurucu başhekim sıfatıyla Kardiyo Vasküler Cerrahi Organ Nakli ve Hemodiyaliz Merkezini kurmuştur. 1993 yılında merkezin adı Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi olarak değişmiş ve 3 büyük il (İstanbul, Ankara ve İzmir ) dışındaki ilk Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastanesi statüsündeki hastane haline gelmiştir. 1993 yılında ilk açık kalp cerrahisi operasyonu gerçekleştirilmiştir. 1994 yılında Kardiyo Vasküler Cerrahi ihtisası verilmesi amacıyla asistan doktor alımına başlanmıştır. 1994 yılında ilk minimal invaziv kalp cerrahisi operasyonu yapılmıştır. 2001 yılına kadar Kardiyo-vasküler Cerrahi merkezi olarak hizmet verilmiştir. 2001-2011 yılları arasında diğer bölümlerin eğitim klinikleri hastane bünyesinde kurulmuş ve kapsamlı bir eğitim ve araştırma hastanesi statüsünde çalışılmıştır. 2007 yılı itibariyle anjiografi ünitesinde periferik vasküler görüntüleme ve müdahale işlemleri başlamıştır. 2008 yılında ilk EVAR (Endovasküler aort onarımı) işlemi uygulanmıştır. 2011-2015 tarihleri arasında kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi hastanesi olarak hizmet sunulmuştur. 2015 itibariyle ise önce Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanmış, akabinde isim değişikliği neticesinde Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Kalp Merkezi olarak hizmet vermeye devam edilmektedir.
Kliniğimiz; 96 adet yatan hasta servis yatağı, 24 adet erişkin ve 7 adet pediatrik olmak üzere toplam 31 adet 3. basamak kvc yoğun bakım yatağı, 1 tanesi hybrid ameliyathane statüsünde olan toplam 5 ameliyathane odası ile Güney Marmara'nın en kapsamlı Kardiyovasküler Cerrahi Kliniğidir. Kliniğimiz; 1992 yılından günümüze dek 45 tane uzman hekim mezun etmiştir. Kliniğimiz şu an 4 Profesör, 9 Doçent, 4 Uzman doktor ve 9 asistan doktor ile hizmet ve eğitim vermektedir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. CÜNEYT ERİŞ
Prof. Dr. MEHMET TUĞRUL GÖNCÜ
Prof. Dr. MUSTAFA ALDEMİR
Prof. Dr. ŞENOL YAVUZ
Prof. Dr. UFUK AYDIN
Doç. Dr. AHMET YÜKSEL
Doç. Dr. DENİZ DEMİR
Doç. Dr. FARUK TOKTAŞ
Doç. Dr. NAİL KAHRAMAN
Doç. Dr. YUSUF VELİOĞLU
Çalışma Konularımız
• On pump (pompalı) ve off-pump (çalışan kalpte) koroner arter baypas cerrahisi,
• Mitral, aort, triküspit kapaklar için onarım, tamir ve replasman (değişim) ameliyatları,
• Minimal invaziv (koltuk altından küçük kesi ile) koroner ve kapak cerrahisi ameliyatları,
• Konjenital kardiyak girişimler (ASD, VSD, PDA gibi doğumsal kalp hastalıklarına koltuk altından küçük kesi ile yada klasik cerrahi ile müdahale işlemleri),
• Kalp tümörü ameliyatları
• Aort anevrizması (ana damar balonlaşması) cerrahi prosedürlerinin tümü,
• EVAR - Endovasküler Anevrizma Tamiri (Karın bölgesindeki damarlarda oluşan anevrizmanın olduğu aort bölgesinin kapalı yöntemile tamiri)
• TEVAR - Torakal Aort Anevrizması Tamiri (Göğüs bölgesindeki damarlarda oluşan anevrizmanın olduğu aort bölgesinin kapalı yöntemle tamiri
• Periferik stent/balon uygulamaları, aterektomi vb endovasküler girişim ve görüntüleme yöntemleri (ekstremite damarlarının anjiografi ile görüntülenmesi, stent/balon uygulaması ve damar içi plak tıraşlaması işlemleri)
• Derin ven trombozuna (DVT) yönelik damar içi pıhtı eritici ve pıhtı aspire edici tedavi prosedürleri,
• Tüm periferik vasküler cerrahi müdahaleler,
• Karotis darlığına yönelik cerrahi ve endovasküler uygulamalar (Şah damarı tıkanıklığına açık ve kapalı yöntemle müdahale)
• Varis hastalığına yönelik olarak klasik cerrahi, kesisiz endovasküler lazer ve radyofrekans uygulaması, köpük ve lazer skleroterapisi uygulamaları,
• Hemodiyaliz amaçlı damar erişim ameliyatları (Fistül, katater, greft) başarı ile uygulanmaktadır.