Tanıtım
Genel Bilgiler
Anestezi, hissizlik, duyusuzluk Reanimasyon ise yeniden canlandirma anlamina gelir.
Modern anesteziye geçis bedensel acilarin dindirilmeye çalisilmasi ile baslar. Acilarin dindirilmesi için sihir, büyü ve çesitli bitkilerden faydalanilmaya çalisilmistir. 1540’ ta Valerius Cordus tarafindan eter’in kesfedilmesi 1628’de kan dolasiminin ortaya konmasi, 1853 ‘te Charles Gabriel Pravaz tarafindan cam enjektörün kullanilmaya baslamasi gibi bir çok önemli kesifler yapilmistir. Nihayet tarihte ilk defa 16 Ekim 1846 William Morton eter anestezisini uygulamistir.Bu sebeple 16 Ekim “Etherday” yani “Eter günü” olarak tarihteki yerini almistir.
Ülkemizde kloroformun 1848’de Istanbul’da Mekteb-i Tibbiye-i Adliye-i Sahane’de , eterin ise 1898’de Gülhane’de ilk defa kullanildigi ifade edilir. Ülkemizde ilk endotrakeal entübasyon Dr. Sadi SUN tarafindan 1949’da gerçeklestirilmistir.
Tarihçemiz
Bursa Yüksek Ihtisas Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinigi 2008’de Prof.Dr.Mustafa Sahin YÜKSEK tarafindan egitim klinigi haline getirilmistir.2010-2015 yillari arasinda cerrahi hocalari tarafindan yürütülen egitim sorumlulugu,2015-2017 yillarinda Prof.Dr.Gülsen KORFALI tarafindan yürütülmüstür.2017 yilinda egitim sorumlulugunu devralan Prof.Dr.Mehmet GAMLI halen bu görevi yürütmektedir.
Halen SBÜ Bursa Tip Fakültesi Yüksek Ihtisas SUAM Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dali olarak 35 ameliyathane salonu, 2 poliklinik, 8 ameliyathane disi anestezi uygulama birimi, 75 yatakli yogun bakim ve 1 algoloji poliklinigi olarak hizmet vermekteyiz.
Anesteziyoliji ve Reanimasyon Anabilim Dali olarak amacimiz; Muasir tip bilimselligini benimseyen, etik degerleri benimsemis kadromuzla nitelikli, kaliteli, bilimsel hekimler yetistirmektir. Bu amaçla; Klinigimizdeki tüm uygulamalara uzman ve asistanlarimizin katilimi saglanmakta, güncel makale ve seminerler kesintisiz sürdürülmektedir. Hekimlerimizin ulusal ve uluslar arasi seminer, sempozyum, kongre gibi etkinliklere katilimlari saglanmaktadir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. KORGÜN ÖKMEN
Prof. Dr. ABDULKADİR İSKENDER
Prof. Dr. KORGÜN ÖKMEN
Prof. Dr. NERMİN KELEBEK GİRGİN
Doç. Dr. CANAN YILMAZ
Doç. Dr. DERYA KARASU
Doç. Dr. ESRA MERCANOĞLU EFE
Doç. Dr. HALİL ERKAN SAYAN
Doç. Dr. HANDE GÜRBÜZ
Doç. Dr. MÜRSEL EKİNCİ
Doç. Dr. ŞEYDA EFSUN ÖZGÜNAY
Dr. Öğr. Üyesi SERRA TOPAL
Çalışma Konularımız
Anabilim dalimizda ameliyathanede genel anestezi, rejyonel anestezi, ameliyat sonrasi bakimi, ameliyat sonrasi agri takibi, yogun bakim takibi ve algoloji islemleri gerçeklestirilmektedir. Ameliyathane disi anestezide eriskin ve çocuk endoskopi islemleri ile nöroloji, radyoloji ve kardiyovasküler cerrahi invaziv, psikiyatri hastalarina EKT islemleri için anestezi hizmeti verilmektedir.